Sobota, 30 března, 2024
aktuálně

Osvěžující bezinka: Připravte si sirup, šumivý nápoj nebo džem

- Reklama -PR články

Bezové květy už kvetou.

Baza je přírodní lékárnou, která poutá sytými barvami a pronikavou vůní. Když sbíráme její květy a plody, měli bychom si uvědomit že jde o rostlinu, kterou řadíme mezi jedovaté. Látky, které škodí organismu, se tepelnou úpravou štěpí, takže pokrmy z ní připravené jsou neškodné.
Ve větších dávkách způsobuje průjmy, a proto je oblíbená jako léčivo při zápchových stavech. Tento efekt se dostaví při zápar z květů, ale i při nadměrné konzumaci smažených květenství.
Kdy sbírat?

Květy sbíráme v svěží zralosti po rozkvětu, když na sebe začnou upozorňovat pronikavou vůní. Tehdy je pyl dostatečně vyzrálý a přidá připravovaným sirupem a pokrmům silné aroma. Při sklizni v časných ranních hodinách za rosy pyl nevypadává a zůstává v soukvětích. Pokud plánujete zpracování odložit na následující den, volte květenství obsahující pár nerozevřenými kvítků. Vyhněte se odkvétající květenství, které mají své nejlepší období za sebou. Poznáte je podle zažloutnutí a opadávání okvětních lístků.
Plody sklízíme v plné zralosti, když jsou tmavě vybarvené a lze je odtrhávat od stopek. Tmavé, téměř černé zbarvení je náznakem toho, že růžice plodů je připravena na sklizeň. Více než čtvrtina nevybarvená plodů je signálem, abyste se sběrem počkali. Ukvapené česání vám přidá práci při odstopkúvaní při přípravě kompotu.
Šumivý bezový nápoj

4 l vody
500 g cukru
15 větších květů bezu
citron
pomeranč
Citron a pomeranč pořádně omyjte a rozkrájejte na kolečka. Cukr rozpustíme ve vodě. Můžete si pomoci tak, že vodu trochu zahřejete. Vychladlou sladkou vodu vlijte do 5-litrové zavařovacích láhve, přidejte promyty květiny stonkem vzhůru, aby se co nejlépe vylouhovaly, a rozkrájený citron s pomerančem. Lehce promíchejte. Pohár přikryjte papírem s dírkami nebo gázou, zabalte gumičkou a odložte na slunné místo na několik dní, dokud nezačne šumět. Zkvašený nápoj přeceďte a rozlijte do lahví, které dobře zazátkuje a odložte do chladu. Servírujte s kostkami ledu a plátkem citronu.

TIP: Stupeň kvašení nejlepší zjistíte ochutnáváním přibližně od šestého dne, aby nápoj nezoctovatel. Nápoj můžete jednou denně promíchat a zkontrolovat, zda se na něm nevytváří plíseň. Pokud se rozhodnete takto připravené „šampaňské“ skladovat v lednici déle, občas mu povolte špunt, aby bublinky vyprchaly. Ochráníte se před výbuchem.

magazin
PR články

Nejnovější články

Další články autora