Kolik kalorií a výživových hodnot má červené a kolik bílé maso, a jak je konzumovat správně?
Člověk může žít bez masa zdravě a s plnohodnotným jídelníčkem, jen je třeba mít na pozoru.
I vám se sbíhají sliny při pomyšlení na pečené kuře, řízky, či steak? Někdo musí mít maso na talíři každý den a neřeší to, jinému stačí jednou za čas, protože se bojí, že přibere. Když chcete zahrnout maso do svého jídelníčku, můžete tak učinit zdravě, pokud budete dodržovat několik tipů od odborníků.
Lidské tělo je od přírody přizpůsobené na konzumování rostlinných jídel, ale i těch ze živočišných zdrojů. Maso je pro nás dobrým zdrojem různých živin. Hovězí, vepřové i jehněčí obsahuje vitamíny A, B, D a K, jakož i měď, chrom, kyselinu listovou, železo, hořčík, draslík, selen a zinek a je také dobrým zdrojem bílkovin a vitamínu B12.
„Právě vitamín B12 se nachází pouze v živočišné stravě a je pro naše zdraví esenciální. Stejně je živočišná strava zdrojem lépe využitelných bílkovin či esenciálních mastných kyselin. Právě kvalitní libové maso je dobrým zdrojem těchto složek, „vysvětluje na úvod ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PharmDr. Katarína Skybová.
tak akorát
Mnoho lidí si dopřeje maso každý den, dokonce i dvakrát či třikrát denně. Pokud si lámete hlavu nad tím, kolikrát byste na talíři měli mít maso, aby to bylo v pořádku a s normami zdravé výživy, řiďte se jednoduchým pravidlem a servírujte si ho maximálně 2x týdně.
Tato informace je platná pro červené a zpracované maso. Zjednodušeně řečeno, pokud si dáte řízek na oběd i na večeři, vyčerpaly jste si týdenní limit.
„Pro červené a zpracované maso dohromady tedy platí sníst z něj maximálně 2 porce, tedy kolem 300 g týdně. Doporučení horní hranice jsou na úrovni 500 g týdně, respektive 70 g denně. Mezi červené maso patří hovězí, telecí, vepřové, jehněčí a zvěřina. Zpracované maso zahrnuje klobásy, salámy, slaninu, šunku či paštiky a podobně, „vyjmenovala odbornice na zdravé stravování.
Nemusíte hned utíkat pro váhu. Velikost porce si ale aspoň od oka proměřte. „Protože jeden steak může mít 150 g, anglická snídaně obsahovat až 130 g zpracovaného masa a kebab až 130 g masa, pamatovat si, že můžu jíst maso 2x týdně je jednodušší, než si počítat porce,“ doplnila výživová poradkyně.
Vážné zdravotní problémy
Vědecké poznatky poukazují na propojení mezi častou konzumací červeného masa a zdravotními komplikacemi jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, obezity a další. Při tepelné úpravě masa totiž vznikají karcinogenní látky. Tělo si s nimi umí poradit pouze pokud jich není příliš mnoho.
„Konzumace čerstvé zeleniny a ovoce pomáhají k eliminaci karcinogenních látek díky obsahu vitamínů a antioxidantů. Uzeniny stejně obsahují látky, které patří mezi karcinogeny, zároveň obsahují hodně soli či dokonce stabilizátory. Při omezené konzumaci náš organismus dokáže tyto látky eliminovat. Proto existují doporučené denní množství masa, „řekla Skybová.
Při zdravém stravování je důležitý i způsob tepelné úpravy. Ideální je vaření či dušení, nebo rychlé grilování. Smažení se raději vyhněme ai pečená masa jezte jen občas a s čerstvým salátem.
Kuřecí i každý den
Bílé nezpracované maso, tedy maso z drůbeže, jako je buřičů a krůtí maso, neobsahuje hem jako červené maso, a proto nevzniká problém s tvorbou karcinogenních látek při jeho trávení.
„Obsahuje sice asi o polovinu méně železa, selenu či zinku a jen 1/3 vitamínu B12 než hovězí, má však i méně tuku a o něco méně cholesterolu,“ doplnila odbornice. Kuřecí masíčko si můžete dopřát mnohem častěji a svému zdraví neublížíte.
„Denní konzumace vařeného či dušeného bílého masa z kvalitního zdroje (domácího chovu, volného výběhu) je zdravotně nezávadná. Bílé libové maso je skvělým doplňkem diety. Je velmi vhodné pro lidi trpící obezitou či cukrovkou, stejně je vhodné pro starší lidi, kteří potřebují jíst dostatek kvalitních proteinů, „vysvětluje výživová poradkyně.

Opět je však důležitá šetrná kuchyňská úprava, ideálně vařením a dušením. Pečené a grilované maso je vždy dobře kombinovat s čerstvým salátem.
Život bez masa
Člověk může žít bez masa zdravě a s plnohodnotným jídelníčkem, jen je třeba mít na pozoru. „Můžeme jíst jen rostlinnou stravu, ale tehdy tělu chybí mnohé minerály a vitamíny, které musíme uměle doplňovat.
Vegani o tom vědí své, vegetariáni, kteří jedí vejce a mléčné výrobky si musí dostatek živin sledovat také, ale ne až tak ostražitě. Důležitá je v každém případě pestrost a vyváženost stravy, „uzavřela ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PhamDr. Katarína Skybová.